Skip to main content

Miten voit suojautua sukupuolitaudeilta (STI/STD)?

Kondomit ovat tällä hetkellä ainoa tehokas suoja sukupuolitauteja ja -infektioita, kuten klamydiaa, HPV:tä ja HIV:tä, vastaan sekä miehille että naisille. Oikean kokoiset kondomit sopivat parhaiten sen varmistamiseksi, että suoja toimii optimaalisesti ja että hauskuus ja tunne eivät kärsi. Sopivat kondomit lipsahtavat harvemmin pois ja eivät samalla kiristä, joten hauskuus ja suojaus eivät ole ristiriidassa, vaan kulkevat käsi kädessä.

Mitä ovat sukupuolitaudit?

Seksitaudit ovat tauteja, jotka voivat tarttua suojaamattomassa yhdynnässä. Niillä voi olla erilaisia syitä, ja ne voivat olla peräisin bakteereista, viruksista, sienistä tai jopa loisista.

Sukupuolitautien eri tyypit

Virukset:

 • HIV, joka voi johtaa aidsiin
 • ihmisen papilloomavirukset (HPV), jotka voivat aiheuttaa muun muassa kohdunkaulan syöpää.
 • Hepatiitti A, B tai C
 • Sukuelinherpes
 • Sytomegalovirus

Bakteerit:

 • Kuppa
 • Tippuri
 • Ulcus molle
 • Bakteerivaginoosi
 • Klamydia
 • Ripuli (voi tarttua suuseksin välityksellä, jos olet sairas).

Sienet:

Loiset:

Miksi suojautuminen sukupuolitaudeilta on niin tärkeää?

Viime vuosina sukupuolitaudit ovat valitettavasti olleet jälleen yleistymässä. Joissakin tapauksissa tämä tapahtuu täysin huomaamatta, koska jopa ilman oireita voit olla tarttuva tiettyihin tauteihin. Institut Pasteursin tutkimuksen mukaan sukupuolitautitapausten määrä kasvaa Ranskassa noin 30 prosenttia vuosina 2020 ja 2021. Tämä koskee erityisesti nuoria.

Suojautuminen sukupuolitauteja vastaan on erityisen tärkeää, kun kyseessä ovat:

 • uusi kumppanuus
 • usean kumppanin kanssa tai ilman kiinteää suhdetta
 • vakaan ja luottamuksellisen suhteen ulkopuolella
 • kumppanin vaihtuminen

Eikö ole muitakin tapoja suojautua kuin kondomin käyttö?

Kyllä on. Nykyään on olemassa rokotuksia joitakin tauteja, kuten hepatiitti B:tä tai ihmisen papilloomaviruksia (HPV) vastaan, jotka voivat aiheuttaa esimerkiksi kohdunkaulan syöpää. Nämä rokotukset suojaavat kuitenkin vain näitä tiettyjä viruksia vastaan eivätkä muita taudinaiheuttajia vastaan. Jos sinulla on siis uusi kumppani etkä halua ottaa riskejä, ainoa turvallinen suoja on sopiva kondomi. Vaihtoehtoisesti voit yrittää sulkea riskin pois tekemällä testejä sukupuolitautien varalta, mutta tämä voi olla kallista ja aikaa vievää. Testit voidaan tehdä lääkärin vastaanotolla tai joidenkin tautien, kuten HIV:n, klamydian, kupan tai tippurin, osalta myös S.A.M Healthin kaltaisilla palveluntarjoajilla, jotka tarjoavat huomaamattomia testejä kotona yhdessä laboratorion ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.

Naisilla tai lesbopareilla on kondomien lisäksi mahdollisuus suojautua sukupuolitautien leviämiseltä nuoliliinoilla tai erityisellä naisten kondomilla.

Kuka voi auttaa, jos minulla on sukupuolitauti?

Jos epäilet, että olet saanut tartunnan tai sinulla on jokin sairaus, ota aina yhteyttä lääkäriin. Usein myös urologit tai gynekologit voivat auttaa sinua kotilääkärisi lisäksi. Vältä suojaamatonta yhdyntää, vaikka epäilisitkin sukupuolitautia, ja kerro kumppanillesi epäilyksistäsi etukäteen.

Johtopäätös: Kondomit ovat paras suoja sukupuolitaudeilta.

Jotta voit nauttia seksistä kumppanisi kanssa huoletta ja parhaalla mahdollisella suojauksella, sinun on aina käytettävä oikeankokoisia kondomeja. Tämä on ainoa tapa saada paras mahdollinen turvallisuus ja samalla huoleton tunne seksin aikana. Sopivat kondomit eivät lipsahda pois eivätkä supistu. Näin ollen ne takaavat parhaan mahdollisen tunteen yhdynnän aikana ja optimaalisen turvallisuuden.

Osta vastaavia kondomeja nyt

Mister Size
Lisää artikkeleita

Kondomin laittaminen kunnolla - miten se tehdään ilman, että se on ärsyttävää?

Lue nyt

Ystävyys+, sekasuhde, avoin suhde & moniavioisuus - mitä nykyaikaiset parisuhdemallit oikein ovat?

Lue nyt

Ei ole väliä kuinka suuri tai pieni - rakastan penikseni

Lue nyt