Skip to main content

Hormoniton ehkäisy naisille, parhaat menetelmät

Tässä artikkelissa kerrotaan hormoonittomista ehkäisyvälineistä ja ehkäisymenetelmistä, joita sinulla naisena on käytettävissäsi. Saat myös tietoa siitä, miten menetelmät toimivat, kuinka paljon ne maksavat ja kuinka turvallisia ne ovat.

Turvallisuuden osoittamiseen käytämme Pearl-indeksiä. Tämä osoittaa, kuinka moni nainen on tullut raskaaksi, jos hän on käyttänyt ehkäisymenetelmää säännöllisesti yhden vuoden ajan. Pearl-indeksi 15 tarkoittaa, että 15 naista sadasta on tullut raskaaksi yhden vuoden aikana käyttämällä tätä menetelmää.

Mitä ehkäisymenetelmiä naisille on tarjolla?

Toisin kuin miehille tarkoitettuja ehkäisymenetelmiä, naisille on tarjolla koko joukko erilaisia ehkäisymenetelmiä. Yleisesti ottaen ne voidaan jakaa neljään eri luokkaan:

Hormonaaliset ehkäisymenetelmät: Näissä ehkäisymenetelmissä elimistön omia estrogeeneja ja progestageeneja annetaan eri tavoin. Nämä hormonit huijaavat kehoa luulemaan, että olet raskaana, mikä tarkoittaa, että et voi enää tulla raskaaksi.

Kemialliset ehkäisyvälineet: Lyhyesti sanottuna kemialliset ehkäisyvälineet, kuten ehkäisygeelit tai -voiteet, tappavat siittiöitä tai estävät niitä liikkumasta. Näitä spermisidien tulisi käyttää vain yhdessä muiden ehkäisyvälineiden kanssa, koska ne ovat yksinään liian vaarallisia.

Mekaaniset ehkäisymenetelmät: Näitä ovat naisten kondomit, kohdunkaulan suojukset tai kupariehkäisymenetelmät. Nämä ehkäisyvälineet luovat esteen, jonka läpi sperma ei pääse.

Luonnolliset ehkäisymenetelmät: Tähän hormonittomien ehkäisymenetelmien ryhmään kuuluvat lämpötilamenetelmä tai kalenterimenetelmä. Periaatteessa näiden menetelmien tarkoituksena on seurata kehoasi ja määrittää hedelmälliset päiväsi.

Luonnollinen ehkäisy

Tällä hetkellä on olemassa 5 erilaista luonnollista ehkäisymenetelmää, joita voit käyttää hormonivapaaseen ehkäisyyn. Hyvä asia on, että oikein ja säännöllisesti käytettynä ne voivat olla erittäin turvallisia.

Lisäksi monet naiset kertovat, että nämä menetelmät ovat auttaneet heitä ymmärtämään ja hahmottamaan paremmin kiertoaan ja kehoaan.

Pelkästään tämän seikan vuoksi voi olla kannattavaa kokeilla yhtä tai useampaa menetelmää.

On tärkeää muistaa, että sinun ei pidä pidättäytyä yhdynnästä tai käyttää muita ehkäisymenetelmiä, kuten kondomia, vain ovulaatiopäivänä. Siittiöt voivat säilyä kohdussa jopa 4 päivää. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun tulisi varata vähintään 5 päivää pidättäytymistä tai suojautumista.

Luonnollinen ehkäisy kalenterimenetelmällä

Kalenterimenetelmällä tapahtuva ehkäisy on yksi vanhimmista luonnollisista ehkäisymenetelmistä. Menetelmän kehittivät gynekologit Kyusaku Ogino ja Hermann Knaus lähes samanaikaisesti 1920-luvulla, minkä vuoksi menetelmä tunnetaan myös nimellä "Knaus-Ogino-menetelmä".

Kalenterimenetelmän käyttämiseen tarvitset vain syklikalenterin tai syklitaulukon.

On tärkeää, että tarkkailet ja dokumentoit sykliäsi noin 6 kuukauden ajan ennen laskemisen aloittamista. Onko kiertosi säännöllinen? Säännöllisesti poikkeava vai epäsäännöllinen?

Menetelmä perustuu periaatteessa 28 päivän sykliin, jossa ovulaatio tapahtuu 14 päivän kuluttua.

Voit lukea lisää siitä, miten laskenta toimii, täältä.

Kustannukset: Noin 6 euroa syklikalenterista, mutta se toimii minkä tahansa kalenterin kanssa.

Helmi-indeksi: 9 100:sta

Kohdunkaulan menetelmä pillerin sijasta

Kohdunkaulamenetelmässä sinun on tunnusteltava kohdunkaulaa. Tämä johtuu siitä, että se muuttuu kuukautiskierron aikana. Heti kuukautisten jälkeen kohdunkaula tuntuu kiinteältä ja suljetulta. Se on myös lähempänä emättimen suuaukkoa.

Hedelmällisinä päivinä kohdunkaula on pehmeä (kuin huulet) ja hieman auki. Lisäksi se on nyt kauempana kehon sisällä.

Tämä menetelmä voidaan yhdistää hyvin seuraavien luonnollisten ehkäisymenetelmien kanssa.

Kustannukset: Maksuton

Helmi-indeksi: 3-23 100:sta

Ehkäisy kohdunkaulan limaa tarkkailemalla

Kohdunkaulan limaneritysmenetelmä, jota kutsutaan myös Billingsin menetelmäksi, toimii samalla tavalla kuin kohdunkaulan limaneritysmenetelmä.

Kohdunkaulan lima muuttuu syklin aikana muhkeasta ja sitkeästä kuukautisten jälkeen maitomaiseksi ja sameaksi juuri ennen ovulaatiota. Mitä lähempänä ovulaatiota olet, sitä nestemäisemmäksi ja kirkkaammaksi kohdunkaulan lima muuttuu.

Hedelmällisimpinä päivinä voit piirtää limaa sormiesi väliin.

Jos haluat käyttää kohdunkaulan liman ehkäisymenetelmää, sinun on testattava ja kirjattava liman määrä, väri ja koostumus päivittäin. Jos kohdunkaulan liman määrä lisääntyy lyhyessä ajassa, voit odottaa ovulaatiota 2-3 päivän kuluessa.

Kustannukset: Maksuton

Helmi-indeksi: 15 100:sta

Hormoniton ehkäisy lämpötilamenetelmällä

Tässä menetelmässä sinun on mitattava ruumiinlämpösi lämpömittarilla ylösnousun jälkeen, jota kutsutaan myös peruskehon lämpötilaksi.

Ovulaation jälkeen ruumiinlämpö nousee muutaman asteen kymmenyksen verran ja pysyy siellä kuukautisiin asti, minkä jälkeen se laskee jälleen.

Koska myös stressi tai sairaus voi vaikuttaa kehon lämpötilaan, se on aina yhdistettävä muihin menetelmiin, kuten Billingsin menetelmään.

Joissakin kuntoilunseurantalaitteissa on jo toimintoja kehon lämpötilan jatkuvaa mittausta varten. Tällaisia ovat esimerkiksi Fitbit tai Oura.

Kustannukset: Tuotteesta riippuen 2-399 euroa.

Helmi-indeksi: 0,8-3 100:sta

Ehkäisy oireenmukaisella menetelmällä

Oireenmukainen ehkäisymenetelmä on yhdistelmä lämpötilamenetelmää, kohdunkaulan limakalvomenetelmää ja tarvittaessa kohdunkaula- tai kalenterimenetelmää.

Yhdistämällä eri menetelmiä voit tehdä luotettavamman ennusteen hedelmällisistä päivistäsi.

Kustannukset: 2,--399,- euroa, mahdollisesti sovellusten käyttökustannukset.

Helmi-indeksi: 0.4 100:sta

Kuparikierukka, kupariketju tai kuparipallo pitkäaikaiseen ehkäisyyn.

Kupariehkäisyvalmisteiden suurena etuna on, että gynekologi asettaa ne kerran ja voit käyttää niitä jopa 5 vuoden ajan. Puolen vuoden välein sinut on tarkastettava, jotta voidaan varmistaa, että kaikki on edelleen kunnossa, ja siinä kaikki.

Kupari vahingoittaa siittiöitä ja tekee niistä liikkumiskyvyttömiä. Lisäksi kohdunkaula muuttuu, mikä tekee siittiöiden tunkeutumisesta paljon vaikeampaa tai mahdotonta.

Näiden hormonittomien ehkäisyvälineiden haittapuolena on, että niiden asettaminen ja poistaminen on erittäin kivuliasta. Joissakin tapauksissa ne voivat myös aiheuttaa voimakkaampia kuukautisvuotoja ja epämukavuutta.

Kustannukset: noin 120-400 euroa.

Helmi-indeksi: 0,4-1 100:sta.

Pessaari tai kohdunkaulan korkki hormoneja sisältämätöntä ehkäisyä varten.

Nämä kaksi hormonitonta ehkäisymenetelmää ovat naisten teknisiä ehkäisymenetelmiä. Ne ovat silikonilevyjä, joiden sisällä on myös jousirengas. Pessaari tai kohdunkaulan korkki voidaan asettaa enintään 2 tuntia ennen yhdyntää estämään siittiöiden pääsy.

Ehkäisyvalmisteet muodostavat siis kohdunkaulan eteen esteen, jota voidaan vahvistaa edelleen käyttämällä spermisidien, kuten ehkäisygeelien tai -voiteiden, kaltaisia spermisidejä.

Kohdunkaulan suojukset voivat jopa kiinnittyä hieman kohdunkaulaan, jolloin ne istuvat tiukemmin.

Näiden pillerivaihtoehtojen haittapuolena on, että niiden on pysyttävä emättimessä vähintään 8 tuntia seksin jälkeen. Gynekologien on myös asennettava ne erityisesti. Lisäksi ne voivat aiheuttaa ei-toivottuja raskauksia, jos ne asetetaan väärin, eivätkä ne myöskään suojaa sukupuolitaudeilta.

Kustannukset: Noin 31-70 euroa plus ehkäisygeelit tai -voiteet, joiden hinta on noin 10-15 euroa putkea kohti.

Helmi-indeksi: 1-20 100:sta

Naisten kondomit vaihtoehtona pillereille

Naisten kondomit eli "femidomit" ovat samanlaisia kuin miesten kondomit. Jos haluat käyttää sitä, sinun on työnnettävä toinen pää emättimeen ja pidettävä se paikallaan. Toinen pää jää ulkopuolelle ja peittää vulvan huulet. Penis pysyy tämän lateksinahan peitossa, joka kerää kaikki siittiöt.

Toinen femidomien etu on, että ne suojaavat myös sukupuolitaudeilta.

Valitettavasti siitä on myös haittoja. Ne voivat halkeilla, kun käytät niitä, ne voivat lipsua, eikä niitä välttämättä ole helppo käyttää.

Kustannukset: Noin 8,50-10,50 per pakkaus.

Helmi-indeksi: 5-25 100:sta

Kondomit turvallista ehkäisyä varten

Vaihtoehtona femidomeille on tietenkin kondomeja, joita mies käyttää.

Myönnettäköön, että ne eivät ole ehkäisyväline sinulle naisena tässä mielessä, mutta ne ovat silti hormoniton vaihtoehto, jota on helppo käyttää ja saada.

Jos haluat olla mahdollisimman turvallinen ja hauska niiden kanssa, sinun (tai kumppanisi) on varmistettava, että käytät oikean kokoista kondomia.

Voit lukea täältä, miten sinä tai kumppanisi voitte löytää täydellisen kondomin koon.

Kustannukset: Noin 3,95 euroa per pakkaus.

Helmi-indeksi: 2-12 100:sta

Sterilisaatio - hormoniton, mutta lopullinen

Sterilisaatio on hormoniton ehkäisymenetelmä naisille ja miehille, jotka eivät enää halua lapsia. Vaikka usein mainostetaan, että sterilisaatio voidaan perua, onnistumisen mahdollisuudet ovat pienet, ja vaikka se onnistuisikin, onnistuneen raskauden mahdollisuudet vähenevät.

Tässä menetelmässä munanjohtimesi joko tukitaan tai katkaistaan. Tämä estää munasoluja kulkemasta kohtuun, jolloin hedelmöittyminen on mahdotonta.

Kustannukset: Noin 600-1 000 euroa (sairausvakuutus korvaa, jos lääkärintodistus osoittaa sterilisaation tarpeelliseksi).

Helmi-indeksi: 0,1-0,3 100:sta.

Kuinka turvallinen coitus interruptus on ehkäisymenetelmänä?

Coitus interruptus -menetelmän (jota kutsutaan myös ulosvetomenetelmäksi) käyttäminen ehkäisymenetelmänä on yksi vähiten turvallisimmista ehkäisymenetelmistä.

Ei-toivottuja raskauksia voi tapahtua melko helposti, eikä se myöskään suojaa sukupuolitautien tarttumiselta.

Periaatteessa tässä menetelmässä penis vedetään ulos emättimestä juuri ennen siemensyöksyä. Tämä vaatii kuitenkin paljon itsehillintää, ja siemennestettä voi silti tulla ulos peniksestä ennen siemensyöksyä.

Pearl-indeksi 4-18 raskautta on vain likimääräinen arvio, ja todellisuudessa se on todennäköisesti vieläkin korkeampi.

Kustannukset: Maksuton

Helmi-indeksi: 4-18 100:sta

Päätelmä naisten hormonittomasta ehkäisystä

On olemassa monia erilaisia hormonittomia ehkäisymenetelmiä ja -välineitä, joita voit käyttää naisena pillerin, hormonipillereiden tai hormonikierukan sijasta. Parhaan menetelmän löytämiseksi suosittelemme keskustelemaan gynekologin kanssa tai kokeilemaan naisille tarkoitettuja luonnollisia ehkäisymenetelmiä.

Lue nyt postauksemme uusista ja vanhoista ehkäisymenetelmistä miehille, jos olet utelias siitä, mitä heille on tarjolla.

Mister Size
Lisää artikkeleita

Hyvän seksin ei tarvitse olla täydellistä

Lue nyt

Pilleri - todella yhtäläiset oikeudet seksin aikana?

Lue nyt

Kondomit ja liukuvoide: näin seksi sujuu kuin kello kädessä

Lue nyt