Mikä on Pearl-indeksi - ja miksi kondomit ovat hyviä!
Jos tutustut ehkäisyvälineisiin ja niiden tehokkuuteen, törmäät ennemmin tai myöhemmin Pearl-indeksiin. Lue täältä, mitä tämä mittari tarkoittaa, miten se lasketaan ja mikä on kondomien Pearl-indeksi!
Mikä on Pearl-indeksi?
Pearl-indeksi on ehkäisyvälineiden turvallisuutta mittaava mittari. Mitä pienempi Pearl-indeksi on, sitä paremmin ehkäisymenetelmä toimii.
Konkreettisesti Pearl-indeksi kertoo, kuinka moni sadasta naisesta tulee vuoden sisällä raskaaksi, vaikka on käyttänyt tiettyä ehkäisyvälinettä.
Miten Pearl-indeksi lasketaan?
Pearl-indeksi voidaan laskea seuraavalla kaavalla:
((raskauksien määrä x 12 kuukautta) x 100) / (naisten määrä x käyttökuukaudet).
Pearl-indeksi 2 tarkoittaisi siis sitä, että yhden vuoden aikana kaksi naista sadasta tuli raskaaksi ehkäisyn käytöstä huolimatta.
Arvo ekstrapoloidaan kuitenkin yleensä vain 100 naiselle ja yhdelle vuodelle ilman, että niin moni nainen on todellisuudessa osallistunut tutkimukseen tänä aikana (ks. laskentaesimerkki).
Pearl-indeksi Laskentaesimerkki: 85 naista testaa uutta ehkäisypilleriä 6 kuukauden ajan. 1 nainen tulee raskaaksi pillerin käytöstä huolimatta.
= ((1 raskaus x 12 kuukautta) x 100) / (85 naista x 6 kuukauden käyttö) = 1200 / 510 = 2,35.
Tämä tarkoittaa, että uuden pillerin Pearl-indeksi olisi 2,35.
Ekstrapoloimalla 2,35 naista sadasta olisi tullut raskaaksi vuoden kuluessa, jos he olisivat käyttäneet uutta ehkäisypilleriä.
Mistä Pearl-indeksi on peräisin?
Pearl-indeksin keksi 1930-luvulla yhdysvaltalainen tilastotieteilijä Raymond Pearl, ja se nimettiin hänen mukaansa. Tavoitteena oli kehittää yksinkertainen menetelmä ehkäisyvalmisteiden tehokkuuden mittaamiseksi.
Kuinka luotettava Pearl-indeksi on?
Pearl-indeksi on käytännöllinen mittari, jonka avulla voidaan pintapuolisesti vertailla eri ehkäisyvalmisteiden ehkäisysuojaa. Siihen ei kuitenkaan pidä luottaa sokeasti, koska tärkeitä tekijöitä, joilla on suuri vaikutus hedelmällisyyteen, ei ole otettu huomioon juuri lainkaan tai lainkaan.
Pearl-indeksissä ei oteta huomioon:
- Naisten ikä (hedelmällisyys vähenee iän kasvaessa).
- Yleisesti ottaen yksilöllinen, geneettisesti määräytyvä hedelmällisyys.
- Naisten elintavat (esim. ruokavalio, tupakointi)
- Seksuaalinen aktiivisuus/seksuaalisen kanssakäymisen tiheys
- Sairaudet tai lääkitys
Teoreettisesti ehkäisyvälineiden valmistaja voisi tehdä Pearl-indeksitutkimuksen ja sallia vain sellaisten naisten osallistumisen, jotka elävät seksuaalisesti pidättyvästi, eli jotka eivät ole lainkaan sukupuoliyhteydessä.
Tällöin Pearl-indeksi olisi tietenkin 0, koska yksikään nainen ei tulisi raskaaksi tutkimuksen aikana. Hän voi sitten mainostaa ehkäisyvälinettään loistavalla tuloksella, vaikka tämä on itse asiassa väärennetty.
On myös muistettava, että Pearl-indeksi mittaa vain suojaa hedelmöittymiseltä. Sitä, suojaako kyseinen ehkäisyväline myös sukupuolitaudeilta ja missä määrin, ei oteta huomioon.
Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa sukupuolitaudeilta - ja se on hormoniton!
Kondomin Pearl-indeksi on 2-12 riippuen siitä, onko kondomin käytössä tapahtunut virheitä.
Vinkkejä kondomin oikeaan käyttöön
Miksi kondomi on edelleen kaiken kattava ehkäisykeino: Toisin kuin pilleri, kierukka ja muut, kondomi suojaa myös sukupuolitaudeilta, kuten HIV:ltä ja tippurilta. Siksi kondomista ei pidä luopua varsinkaan satunnaisissa tuttavuuksissa ja yhden illan jutuissa. Kondomilla on kuitenkin etunsa myös pitkäaikaisissa parisuhteissa ja suhteissa: Ei tarvitse käyttää hormonaalisia ehkäisyvälineitä, jotka voivat aiheuttaa vakavia sivuvaikutuksia, kuten verenvuotohäiriöitä, pahoinvointia, tromboosia ja masennusta.
Oikean kokoisella kondomilla kondomia ei tunnu juuri lainkaan.
Miksi monet ihmiset yhä käyttävät kondomia? Erityisesti miehet valittavat usein tuntoaistin häviämisestä tai kokevat kondomin ärsyttäväksi. Useimmissa tapauksissa käytetään kuitenkin yksinkertaisesti väärää kondomikokoa, minkä vuoksi kondomi lipsahtaa, puristaa tai jopa supistuu.
Oikean kondomikoon kanssa kaikki sopii: kondomi peniksen päälle ja siten myös tunto seksin aikana. Selvitä täältä, minkä kokoista kondomia tarvitset ja hanki itsellesi sopiva MISTER SIZE -kondomi esimerkiksi käytännöllisessä kokeilusarjassa.