Skip to main content

Kondomien nimellisleveys - mitä se tarkalleen ottaen on?

Kondomeja on saatavilla lukuisia eri kondomikokoja, jotka voivat vaihdella suuresti tuotteesta ja valmistajasta riippuen. Jotta voidaan varmistaa, että kondomi sopii sinulle oikein, eli ei ole liian suuri tai liian pieni, jotta kondomi tuntuisi parhaalta ja olisi mahdollisimman turvallinen, kaikkien Euroopan unionissa myytävien kondomien pakkauksessa on ilmoitettava kondomin nimellisleveys.

Nimellisleveydestä herää kuitenkin usein paljon kysymyksiä, sillä aina ei ole selvää, miten nimellisleveys liittyy peniksen kokoon tai miten oikea kondomin koko lasketaan.

Seuraavassa pyrimme vastaamaan kaikkiin kysymyksiin nimellisleveydestä, joka ilmoitetaan monissa pakkauksissa myös nimellisleveytenä tai standardileveytenä.

Mikä on nimellisleveys?

Kondomien nimellisleveys tai vakioleveys on kansainvälisen kondomistandardin DIN EN ISO 4074 mukainen määrittely, joten se on selkeästi määritelty. Kondomipakkauksissa tämä tieto on ilmoitettu millimetreinä, esim. Mister Size -koon osalta 47 mm:stä 69 mm:iin.

Mutta mitä tämä tarkalleen ottaen tarkoittaa ja miten se mitataan? Onko se kondomin halkaisija, ympärysmitta vai säde? Valitettavasti siitä ei ole mitään tietoa, mutta se on puolet kondomin ympärysmitasta kapeimmasta kohdasta.

Jos haluatte mitata, voitte asettaa kondomin täysin litteäksi ja määrittää leveyden kapeimmasta kohdasta esimerkiksi viivoittimella, ja saatte nimellisleveyden, koska litteänä makaavalla kondomilla on täsmälleen puolet kondomin ympärysmitasta.

Kapeimmalla kohdalla on tietysti merkitystä vain kondomeille, jotka eivät ole sylinterinmuotoisia ja jotka ovat siksi kaikkialla yhtä leveitä. Sen lisäksi, että suurin osa kondomeista on sylinterimäisiä, on olemassa myös joitakin muotoiltuja kondomeja, jotka ovat hieman kapeampia esimerkiksi terskan alapuolella.

Miten nimellisleveys mitataan?

Kuten edellä mainittiin, nimellisleveys on puolet ympärysmitasta kapeimmassa kohdassa. Helpoin tapa mitata tämä on asettaa kondomi tasaiseksi ja löysäksi ja mitata leveys viivoittimella.

Tässä on kuva, joka havainnollistaa, miten kondomin nimellisleveys voidaan mitata. Aseta kondomi mahdollisimman litteäksi viivoittimen päälle ja lue sitten leveys:

Jos leveyttä mitattaessa havaitset pienen poikkeaman, se on silti standardin mukainen. ISO 4074 -standardin mukaan leveys saa poiketa +/- 2 mm.

Miksi mittaat puolet kehästä?

Vaikka aluksi saattaa kuulostaa hämmentävältä mitata tasan puolet ympärysmitasta, tämä on yksinkertaisin ja selkein tapa saavuttaa kondomien leveyden vertailukelpoisuus. Tavallisesti olemme tottuneet mittaamaan pyöreiden esineiden halkaisijan tai koko kehän, mutta tämä on usein vaikea ja epätarkka menettely kondomien joustavan materiaalin vuoksi. Jos mitattaisiin esimerkiksi halkaisija, saataisiin todennäköisesti eri tulos jokaisella mittauskerralla. Katso kuvat:

Kuinka leveät ovat tavalliset kondomit?

Useimpien vakiokondomien vakioleveys on 52-54 mm, vaikka 54 mm on usein melko suuri. XL- tai XXL-kondomeina myytävät kondomit alkavat yleensä 56 mm:n nimellisleveydestä. Erityisen pienet kondomit ovat vastaavasti pienempiä kuin 52 mm. Monista kondomimerkeistä löytyy usein normaali kondomi ja XL-kondomi, joka on vain hieman suurempi. Koska kuitenkin sekä turvallisuus että tuntemuksesi yhdynnän aikana kärsivät väärän kokoisesta kondomista, löydät Mister Size-verkkokaupasta kondomeja leveydeltään 47 mm:stä 69 mm:iin.

Mistä löydän nimellisleveyden pakkauksesta?

Kondomipakkauksissa nimellisleveyden tai vakioleveyden löydät yleensä pakkauksen takapuolella olevasta tekstistä. Joissakin tapauksissa pakkauksessa on kuitenkin myös symboli, jossa on leveysmerkintä.

Miten löydän oikean kondomin koon?

On tietysti vaikeaa mitata puolet peniksen ympärysmitasta, kuten kondomin leveyden kohdalla, eikä kondomi saa olla liian löysä. Me Mister Size -yrityksessä olemme kehittäneet useita yksinkertaisia menetelmiä, joiden avulla voit löytää täydellisen kondomikoon. Voit esimerkiksi käyttää sovellustamme kondomikokosi määrittämiseen (lataamista ei tarvita) tai voit tutustua artikkeliin, jossa kerrotaan, miten oikea kondomikoko määritetään neljässä yksinkertaisessa vaiheessa.

Johtopäätös

Ensi silmäyksellä kondomien nimellisleveys saattaa vaikuttaa hieman hämmentävältä, koska sillä ei ole mitään suoraa tekemistä peniksesi leveyden kanssa. Yksinkertaisten mittausmenetelmiemme avulla löydät kuitenkin helposti sinulle sopivan kondomikoon milloin tahansa. Kondomin koko on sama kuin nimellisleveys, joten kondomin koko 53 on nimellisleveydeltään 53 mm. Jos pakkauksen etupuolella lukee esimerkiksi vain XL, tarkista vain pakkaus uudelleen, niin löydät jostain myös leveyden.

Mister Size
Lisää artikkeleita

Seksin harrastaminen ensimmäistä kertaa: Vinkkejä ja tietoa, jotta se olisi kaunista

Lue nyt

Mikä on Pearl-indeksi - ja miksi kondomit ovat hyviä!

Lue nyt

Säilytä kondomeja oikein

Lue nyt