Skip to main content

Lateksiallergia - Mitä sinun on otettava huomioon kondomien kanssa?

Oletko koskaan kuullut lateksiallergiasta tai miettinyt, voisitko reagoida lateksille, etenkin kun käytät kondomeja? Tästä kattavasta blogikirjoituksesta löydät kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää lateksiallergioista, niiden oireista, hoitovaihtoehdoista ja siitä, mitä sinun on otettava huomioon kondomeja käyttäessäsi.

Mikä on lateksiallergia?

Lateksiallergia ilmenee, kun immuunijärjestelmä reagoi liiallisesti tiettyihin luonnonlateksin proteiineihin. Lateksia saadaan kumipuun maitomehusta, ja sitä käytetään lukuisissa tuotteissa lääkinnällisistä käsineistä kondomeihin. Kosketus lateksituotteisiin voi aiheuttaa allergisia reaktioita, kuten ihon punoitusta, turvotusta, kutinaa tai jopa vakavia reaktioita, kuten anafylaktisen sokin.

Lateksiallergiaa esiintyy eri muodoissa. Yhtäältä on välitöntä tyyppiä oleva allergia, jossa lateksin proteiinit ovat laukaiseva aine ja puolustusreaktio tapahtuu usein muutamassa minuutissa. Toisaalta on olemassa myöhäistyyppinen allergia tai kosketusallergia: tällöin allergia kehittyy vasta ajan kuluessa ja ihottuma ilmenee usein vasta useiden tuntien tai jopa päivien kuluttua.

Kuinka yleistä lateksiallergia on ja ketkä ovat erityisen vaarassa?

Lateksiallergiat eivät ole harvinaisia. Maailmanlaajuisesti noin 1-2 prosenttia väestöstä kärsii allergiasta. Erityisen suuri riski on henkilöillä, jotka joutuvat työssään usein kosketuksiin lateksin kanssa, kuten hoitohenkilökunnalla, ja henkilöillä, joilla on tiettyjä ennakkotiloja, kuten selkärankahalkio.

Lateksiallergian oireet

Oireet voivat vaihdella allergiatyypin ja kosketustavan mukaan. Välittömässä tyypissä reaktioita, kuten yskää, hengenahdistusta, ihottumaa tai jopa anafylaktista sokkia, esiintyy välittömästi kosketuksen jälkeen. Myöhäisessä tyypissä, joka laukeaa ihon kautta, oireet ilmenevät vasta tunteja tai päiviä myöhemmin ihottumana tai ihon punoituksena.

Lateksiallergian kehittyminen

Tarkkoja mekanismeja, jotka johtavat lateksiallergian kehittymiseen, ei vielä täysin tunneta. On kuitenkin olemassa joitakin riskitekijöitä ja teorioita:

 • Geneettinen alttius: Joillakin ihmisillä on synnynnäinen alttius kehittää helposti allergioita.
 • Varhaislapsuuden aikainen herkistyminen: Usein toistuva ihokosketus lateksituotteisiin (esim. nukkeihin) lapsuudessa.
 • Moninkertainen altistuminen: Toistuva intensiivinen kosketus, erityisesti terveydenhuoltoympäristöissä.
 • Rakenteelliset viat: Selkärankahalkiota sairastavilla henkilöillä on usein heikentynyt immuunijärjestelmä.
 • Kemialliset lisäaineet: Luonnollisten lateksiproteiinien lisäksi lateksissa olevat kemikaalit voivat edistää allergeenin muodostumista.

Oletetaan, että allerginen herkistyminen tapahtuu useassa vaiheessa. Ensin immuunijärjestelmä tunnistaa lateksin proteiinit vierasesineiksi, minkä jälkeen muodostuu vasta-aineita. Kun lateksin kanssa ollaan uudelleen kosketuksissa, vapautuu histamiineja ja muita viestiaineita, jotka laukaisevat allergisen reaktion.

Mitä kondomien kanssa on otettava huomioon?

Tavanomaiset lateksikondomit eivät ole vaihtoehto ihmisille, joilla on lateksiallergia. Ne voivat aiheuttaa epämiellyttäviä tai jopa vaarallisia allergisia reaktioita.

Vaikka vain noin 1-2 prosentilla ihmisistä on aito lateksiallergia, kuten edellä mainittiin, jotkut ihmiset voivat reagoida herkästi kondomien muille ainesosille. Näitä voivat olla esimerkiksi liukuvoiteen pinnoitteessa olevat lisäaineet. Mister Size -kondomeissamme on vain puhdasta, korkealaatuista silikoniöljyä, joten ne ovat erityisen ihoystävällisiä. Jos olet epävarma, suosittelemme testaamaan ensin 3 kondomin pakkausta. Voi myös olla hyödyllistä keskustella ainesosista lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa. Löydät täydellisen luettelon ainesosistamme jokaisen tuotteen kuvauksesta kaupassamme.

Kondomit voivat muuten aiheuttaa myös lievää polttavaa tunnetta, jos kosteutta ei ole riittävästi ja kondomi hankaa emättimen sisäseinämää vasten. Tämän ongelman välttämiseksi suosittelemme käyttämään Mister Size -orgaanista liukuvoidetta, joka on kehitetty erityisesti antamaan lisää kosteutta ja mukavuutta.

Onneksi, jos olet aidosti allerginen lateksille, on olemassa myös lateksittomia vaihtoehtoja, jotka on valmistettu esimerkiksi polyuretaanista tai polyisopreenista ja joita voidaan käyttää turvallisesti sekä ehkäisyyn että sukupuolitaudeilta suojautumiseen. Valitettavasti lateksittomia kondomeja ei ole vielä saatavilla kaikissa mahdollisissa kondomikokoluokissa, kuten MISTER SIZE. Tämä tarkoittaa sitä, että markkinoilla olevat lateksittomat kondomit eivät sovi kaikille miehille ja voivat siksi olla epämiellyttävän tiukkoja tai kondomit voivat olla liian löysiä ja siksi liukua helpommin pois.

Hyvä vaihtoehto, jos lateksittomat kondomit eivät sovi koon puolesta, ovat niin sanotut naisten kondomit, sillä ne ovat hyvin usein lateksittomia. Kuten nimestä voi päätellä, naiskondomia käyttää naisen sijaan mies. Karkeasti sanottuna kondomia ei kierretä peniksen päälle, vaan nainen asettaa suuremman kondomin emättimeensä. Tämä takaa suojan raskautta ja sukupuolitauteja vastaan, eikä ongelmia väärän kokoisen kondomin tai lateksiallergian kanssa ole.

Osta naisten kondomeja

Miksi lateksittomia kondomeja ei vieläkään ole eri kokoisissa kondomeissa?

Monissa maailman maissa, kuten Euroopassa, kondomit ovat lääkinnällisiä laitteita, jotka vaativat luvan. Heti kun lääkinnällisen laitteen ominaisuus muuttuu, esimerkiksi kondomin koko tai materiaali, se tarvitsee oman luvan. Nämä luvat ovat hyvin aikaa vieviä ja kalliita, koska kondomin turvallisuus on taattava. Lisäksi uusiin materiaaleihin liittyy usein oikeudellisia esteitä, kuten patenttisuoja ja siihen liittyvät lisenssimaksut. Nämä esteet yhdessä sen kanssa, että lateksiallergikkojen osuus väestöstä on 1-2 prosenttia ja tuotteen kohderyhmä näin ollen pienempi, johtavat huomattavasti korkeampiin kustannuksiin kondomia kohden ja vaikeuttavat tällaisen tuotteen tarjoamista markkinatalouden kannalta kohtuullisin kustannuksin.

Lateksiallergian hoito ja hoito

Tehokkain hoito on välttää kosketusta lateksituotteisiin. Altistuneiden tulisi saada tietoa lateksia sisältävistä tuotteista ja valita lateksittomia vaihtoehtoja. Jos allergisia reaktioita on jo esiintynyt, antihistamiinit tai kortisonivoiteet voivat lievittää oireita. Vakavissa tapauksissa, kuten anafylaktisessa sokissa, tarvitaan välittömiä kiireellisiä lääketieteellisiä toimenpiteitä.

Varotoimenpiteet ja lateksittomat tuotteet

Lateksittomiin kondomeihin siirtymisen lisäksi on olemassa muitakin varotoimenpiteitä, joilla vältetään kosketus lateksiin:

 • Kiinnitä huomiota tuotteen merkintöihin ja kysy, jos olet epävarma.
 • Ilmoita allergiasta hoitohenkilökunnalle
 • Varo käyttämästä lateksituotteita tietämättäsi, sillä lateksia on monissa tuotteissa, joita et usein edes ajattele.
 • Pidä allergiakorttia mukanasi ja pidä hätälääkkeet käsilläsi, jos kärsit vakavasta allergiasta.

Siksi on tärkeää, että kiinnität aina tarkkaan huomiota ainesosiin ja tuotteiden merkintöihin. Jos tuotteessa mainitaan "lateksi" tai tieteellinen termi "luonnonkumi", lateksiallergikkojen on vältettävä tuotetta. Kryptiset termit, kuten "kumi" tai "elastiset polymeerit", voivat myös viitata lateksipitoisuuteen. Esimerkiksi Saksan allergiatietopalvelun mukaan lateksia sisältää yli 40 000 jokapäiväistä tuotetta.

Lateksialtistuksen välttämiseksi on suositeltavaa käyttää vaihtoehtoisia tuotteita, jotka on valmistettu esimerkiksi vinyylistä, silikonista, polyuretaanista tai neopreenista. Hoitolaitoksissa ja työpaikoilla henkilökunnalle olisi kerrottava lateksiallergiasta, jotta voidaan ryhtyä asianmukaisiin varotoimiin. Varovaisuutta on noudatettava käytettäessä sellaisia termejä kuin "vähäinen allergeenipitoisuus", jotka ovat itse asiassa harhaanjohtavia, sillä allergeeneja voi olla vähemmän, mutta niitä on silti läsnä.

Lateksia sisältäviä tuotteita ovat esimerkiksi

 • Lääkinnälliset tuotteet: Käsineet, katetrit, kasvonaamarit, implantit.
 • Kotitaloustavarat: Tiivisteet, kuminauhat
 • Vaatteet: sukkahousut, uimahousut, kengänpohjat.
 • Saniteettituotteet: Kondomit, nuket, vaipat
 • Toimistotarvikkeet: pyyhekumit, postimerkit
 • Vapaa-ajan tuotteet: Ilmapatjat, urheilumatot, pallot, nuket, ilmapallot.
 • Auto: renkaat, moottorin/vaihteiston tiivisterenkaat.

Onneksi, kuten edellä mainittiin, monille tuotteille on olemassa hyviä vaihtoehtoja, jotka on valmistettu muista materiaaleista ilman lateksia.

Lateksittomat vaihtoehdot

Lääkinnälliset tuotteet:

 • Käsineet: nitriili, neopreeni, vinyyli.
 • Katetrit: Silikoni, kestomuovit
 • Kasvonaamarit: silikoni, polypropeeni.
 • Implantit: Silikoni

Taloustavarat:

 • Tiivisteet: Silikoni, vaahtomuovi, lasikuitukangas
 • Kuminauhat: elastaani, polyesteri

Vaatteet:

 • sukkahousut: nailon, puuvilla, polyesteri.
 • Uimapuvut: polyamidi, polyesteri, kierrätetty PET.
 • Kengänpohjat: EVA-vaahto, termoplastinen kumi (TPR), polyuretaani.

Saniteettituotteet:

 • Kondomit: polyisopreeni, polyuretaani tai jos kondomeja ei ole saatavilla oikean kokoisina, saatavilla on myös monia naisten kondomeja.
 • Tutit: silikoni, termoplastinen elastomeeri.
 • vaipat: kangasvaipat, jotka eivät sisällä lateksia.

Toimistotarvikkeet:

 • pyyhekumi: vinyyli, muovi
 • Leimasimet: puu, akryylilasi

Vapaa-ajan tarvikkeet:

 • Ilmapatjat: PVC, polyuretaani, termoplastinen polyolefiini
 • Urheilumatot: PVC, EVA-vaahtomuovi
 • Pallot: PU-pinnoitettu kangas, termoplastinen kumi.
 • Nuket: Vinyyli, silikoni

Mahdolliset ristireaktiot

Lateksiallergisilla on lisääntynyt riski saada allerginen reaktio myös muille aineille. Tätä kutsutaan "ristireaktioksi", ja se vaikuttaa pääasiassa proteiineihin, joilla on samanlainen molekyylirakenne kuin allergisoivilla lateksiproteiineilla.

Joitakin yleisiä ristireaktioita lateksiallergiassa:

 • Elintarvikkeet: avokado, banaani, kiivi, kastanja, litsi, valkosipuli, peruna, tattari, tomaatti, selleri, paprika, persikka, viikuna, passionhedelmä, papaija, ananas, mango, meloni, taatelit, hasselpähkinä, cashewpähkinä ja saksanpähkinä.
 • Siitepöly: Bermudanurmikka, oliivi, sypressi, risiiniöljykasvi.
 • Muut kasvit: Papaiini, papaiini, fikaiini, mulperi, oleanteri, hamppu, jouluangervo, periwinkeli.

Nämä ristiallergiat voivat aiheuttaa oireita, kuten ihottumaa, ruoansulatuskanavan vaivoja, hengitysvaikeuksia tai jopa anafylaktisen sokin. Altistuneiden tulisi välttää mahdollisesti ristiinreagoivia aineita tai käydä lääkärissä tarkistuttamassa ne etukäteen.

Tutkimuslähestymistavat ja mahdolliset tulevat hoidot

Vaikka lateksiallergiaan ei tällä hetkellä ole parannuskeinoa, eri alojen tutkijat työskentelevät uusien lähestymistapojen parissa oireiden lievittämiseksi ja herkistymisen poistamiseksi. Joissakin lupaavissa tutkimuksissa keskitytään seuraaviin aiheisiin

Allergeenien välttäminen

Valmistajat pyrkivät kehittämään uusia, hypoallergeenisia lateksimateriaaleja poistamalla tai muokkaamalla allergeenisia proteiineja. Ensimmäiset kliiniset tutkimukset tällaisilla tuotteilla osoittavat rohkaisevia tuloksia lateksiallergikoille.

Immunoterapia

Allergeenispesifisellä immunoterapialla (AIT) pyritään "virittämään" immuunijärjestelmä uudelleen aineelle antamalla allergeenia hallitusti. Jotkin tutkimukset, joissa käytettiin muunnettuja lateksiallergeeneja, viittaavat mahdolliseen desensitisaatioon ja oireiden vähenemiseen.

Biologiset lääkkeet

IgE-vasta-aineet, kuten omalitsumabi, voivat estää allergisista reaktioista vastaavan IgE-vasta-aineen toimintaa. Tutkimukset ovat osoittaneet lateksiallergian oireiden lievittyvän.

Alkuperän muuttaminen

Koska lateksiproteiinit ovat peräisin trooppisesta kumipuusta, tutkitaan geneettisesti muunnettuja, hypoallergeenisia muunnoksia. Tällaiset muunnokset voisivat vähentää lähtöaineen allergeenisuutta.

Vaikka mikään näistä menetelmistä ei ole vielä saavuttanut markkinakypsyyttä, saavutettu edistys osoittaa, että lateksiallergioiden tehokkaampien hoitojen kiinnostavuus ja mahdollisuudet ovat suuret tulevaisuudessa.

Päätelmät

Lateksiallergia on vakava sairaus, mutta se on hallittavissa, jos sitä osataan käsitellä. Erityisesti ehkäisyn osalta on tärkeää ottaa selvää lateksittomista kondomeista tai vaihtoehdoista, kuten naisten kondomista, ja käyttää niitä epämiellyttävien reaktioiden välttämiseksi. Kun olet tietoinen lateksia sisältävistä tuotteista ja käytät vaihtoehtoja, voit elää huoletonta ja turvallista seksielämää lateksiallergiasta huolimatta.

Mister Size
Lisää artikkeleita

Oikean kondomin koon määrittäminen 4 yksinkertaisella askeleella

Lue nyt

Onko olemassa lämpötiloja, jotka ovat vaarallisia kondomeille?

Lue nyt

Kondomin laittaminen kunnolla - miten se tehdään ilman, että se on ärsyttävää?

Lue nyt