Skip to main content

Luxemburg on Euroopan kärjessä ehkäisyasioissa

Seksuaali- ja lisääntymisoikeuksia käsittelevän Euroopan parlamentaarisen foorumin (European Parliamentary Forum for Sexual & Reproductive Rights) laatimassa Euroopan ehkäisyvälineitä koskevassa rankingissa Luxemburg on 94,2 prosentin tuloksellaan kärjessä, ja sen jälkeen tulevat Yhdistynyt kuningaskunta, Ranska ja Belgia. Contraception Atlas 2024 -vertailujärjestys perustuu kunkin maan hallituksen ehkäisyvälineiden saatavuutta, perhesuunnitteluneuvontaa ja ehkäisyä koskevan verkkotiedon tarjoamista koskevan politiikan arviointiin.

Euroopassa on edelleen huomattavia eroja ehkäisypolitiikassa Itä- ja Länsi-Euroopan välillä."Ehkäisypolitiikka-atlas 2024" paljastaa nämä erot: Länsi-Euroopan maissa, kuten Luxemburgissa (94,2 %), Yhdistyneessä kuningaskunnassa (94,1 %), Ranskassa (93,2 %) ja Belgiassa (91,1 %), ehkäisyvälineiden ja -neuvonnan kattava saatavuus on korkealla tasolla, kun taas Itä-Euroopan maissa, kuten Puolassa (33,5 %), Unkarissa (40,0 %) ja Armeniassa (40,7 %), tilanne on heikompi.

Alankomaiden (81,1 %), Ruotsin (77,1 %) ja Saksan (75,1 %) kaltaiset maat ovat edelleen kärkikolmanneksessa. Esimerkiksi Itävalta (61,7 %), Sveitsi (58,3 %) ja Italia (57,3 %) ovat keskikastissa.

Luxemburgin aloite kattaa ehkäisyvälineiden kustannukset täysimääräisesti ilman ikärajoja (kondomeja lukuun ottamatta) 1. huhtikuuta 2023 alkaen tekee maasta erottuvan Euroopan joukosta, mutta se on myös jyrkkä vastakohta Itä-Euroopan tilanteelle. Joissakin maissa nykyaikaisten ehkäisymenetelmien saatavuus, tiedottaminen ja ehkäisyn yhteiskunnallinen hyväksyntä ovat edelleen suuria haasteita. Erityisesti Puola, jonka sijoitus on huomattavasti alle eurooppalaisen keskiarvon, korostaa tarvetta poliittisiin ja yhteiskunnallisiin uudistuksiin tällä alalla.

Useat Euroopan maat kattavat kustannukset

Atlas analysoi yhteensä 46 Euroopan maata ja osoittaa, että vaikka 22 maata kattaa osittain tiettyjen ehkäisyvälineiden kustannukset ja 44 maata tarjoaa neuvontaa kansallisen terveydenhuoltojärjestelmän kautta, näiden palvelujen laatu ja saatavuus vaihtelevat suuresti. Länsi-Euroopassa ehkäisyvälineiden kustannukset korvataan usein ainakin tiettyjen ehkäisyvälineiden ja tiettyjen ikäryhmien osalta, ja neuvonta on laajalti saatavilla, kun taas Itä-Euroopan maat kamppailevat rajallisen saatavuuden, korkeiden kustannusten ja tiedon puutteen kanssa.

Luxemburgin lisäksi Ranska on toinen esimerkki kustannusten kattamisesta: vuodesta 2022 lähtien sairausvakuutus on korvannut ehkäisyvälineiden kustannukset 25-vuotiaille naisille, ja vuodesta 2023 lähtien myös kondomit ovat olleet maksutta saatavilla apteekeista 25-vuotiaille ranskalaisille naisille. Yhdistyneessä kuningaskunnassa on jotain vastaavaa.

Luxemburgin johtava asema tällä alalla korostaa poliittisen tuen ja seksuaali- ja lisääntymisterveyteen tehtävien investointien merkitystä. Suurherttuakunnan esimerkki osoittaa, että edistys on mahdollista, kun hallitukset priorisoivat ja kohdentavat resurssit vastaavasti.

Itä- ja Länsi-Euroopan välinen kuilu

Itä- ja Länsi-Euroopan välinen ero ehkäisypolitiikan alalla muistuttaa meitä siitä, että paljon on vielä tehtävää. Jatkuvia ponnisteluja tarvitaan sen varmistamiseksi, että kaikilla eurooppalaisilla on mahdollisuus saada tietoa ja resursseja, joita he tarvitsevat tehdäkseen tietoon perustuvia päätöksiä omasta lisääntymisterveydestään.

Luxemburgin edelläkävijän rooli ja Planning Familialin kaltaisten järjestöjen työ ovat innoittavia esimerkkejä siitä, miten sitoutumisella ja poliittisella tuella voidaan saada aikaan merkittäviä parannuksia seksuaali- ja lisääntymisterveyden alalla. On toivottavaa, että muut maat noudattavat tätä esimerkkiä, jotta ehkäisypolitiikassa esiintyvät erot saadaan poistettua ja luotua Eurooppa, jossa jokaisella on oikeus vapaaseen ja tietoon perustuvaan perhesuunnittelun valintaan.

Myös suojelulla pitäisi olla merkitystä

Uskomme, että ehkäisyn lisäksi myös suojautumisella sukupuolitauteja vastaan pitäisi olla merkitystä. Valitettavasti monet ehkäisyvälineet eivät tarjoa riittävää suojaa sukupuolitauteja vastaan, ja ne ovat olleet viime vuosina jälleen kasvussa. On hienoa, kun ehkäisyvälineet ovat saatavilla ilmaiseksi - mutta jos kondomia ei ole mukana, kuten Luxemburgin esimerkissä, silloin ei valitettavasti ole suojaa sukupuolitauteja vastaan. Hormonaalisiin sivuvaikutuksiin ei myöskään kiinnitetä juurikaan huomiota, ja ehkäisypillereitä mainostetaan tärkeimpänä vaihtoehtona. Yhä useammat ihmiset hylkäävät kuitenkin perustellusti hormonaaliset sivuvaikutukset.

Miten voit suojautua sukupuolitaudeilta?

Euroopassa saatavilla olevat sopivat kondomit

Vaikka monissa maissa on varmasti vielä paljon tehtävää ja taudeilta suojautuminen on otettava huomioon, hyvä uutinen on, että viime vuosina on tapahtunut paljon, ja esimerkiksi Mister Size -yhtiön sopivat kondomit ovat nyt saatavilla lähes kaikissa Euroopan maissa.

Mister Size -maakatsaukseen

Erikokoisten yhteensopivien kondomien etuna on turvallisuuden ja hyvän olon lisääminen kondomien käytössä verrattuna tavallisiin kondomeihin. Jos kondomi sopii sinulle, se ei lipsahda pois tai ahtauta penistäsi, ja voit nauttia rakkauselämästäsi huoletta. Kondomeja on helposti ja edullisesti saatavilla, ja niitä voi tilata myös esimerkiksi netistä.

Löydä oikea kondomi nyt

Mister Size
Lisää artikkeleita

Oikean kondomin koon määrittäminen 4 yksinkertaisella askeleella

Lue nyt

Onko olemassa lämpötiloja, jotka ovat vaarallisia kondomeille?

Lue nyt

Kondomin laittaminen kunnolla - miten se tehdään ilman, että se on ärsyttävää?

Lue nyt