Skip to main content

Hävitä kondomit oikein - kattava opas kestävään käyttäytymiseen

Oletko valmis oppimaan lisää siitä, kuinka hävittää kondomit oikein ja suojella samalla ympäristöä? Nykymaailmassa, jossa kestävyys ja vastuullisuus ovat yhä tärkeämpiä, on tärkeää toimia ympäristötietoisesti myös intiimeissä hetkissä. Kondomien vastuulliseen käyttöön kuuluu siksi myös niiden oikeaoppinen hävittäminen, jotta säästyt esimerkiksi tukkeutuneen vessan tai ympäristöongelmilta. Täältä löydät kaiken, mitä sinun on tiedettävä, jotta voit hävittää käytetyt kondomit oikein.

Miksi oikea hävittäminen on tärkeää?

Usein ollaan sitä mieltä, että käytetyt kondomit voi yksinkertaisesti kääriä nenäliinaan ja vetää sitten vessanpöntöstä alas. Tämä johtaa kuitenkin usein ongelmiin, sillä toisin kuin wc-paperi, kondomi ja nenäliina eivät liukene ja siten joko tukkivat wc:n tai mahdollisesti myös viemäriverkoston tai kaupunkisi jätevedenpuhdistamot. Virheellisesti käymälään hävitetyt kondomit voivat siis johtaa vakaviin tukkeumiin. Voit kuitenkin säästää itsesi putkimiehen käynniltä, jos hävität kondomit oikein.

Käytetyt kondomit kuuluvat ylijäämäjätteeseen, eivät käymälään, eivät luonto- tai biojätteeseen eivätkä kierrätysastiaan. Mutta miksi tämä on niin tärkeää? Sen lisäksi, että kondomit on ilmeisen hygieenisesti tarpeen, niiden asianmukainen hävittäminen jäännösjätteeseen estää jätevedenpuhdistamoiden ja vesistöjen saastumisen. Hävittämällä ne oikein suojellaan myös luonnonvaraisia eläimiä, sillä kondomit voivat olla vaaraksi luonnonvaraisille eläimille, jos ne jäävät niihin kiinni tai syövät niitä vahingossa.

Vinkkejä käytännön toteutukseen

  • Poista kondomi peniksestä: Varmista yhdynnän lopussa, että vedät peniksen ulos hyvissä ajoin ennen kuin se veltostuu. Kun vedät sen ulos, pidä kondomia kiinni peniksen tyvestä, jotta se ei pääse liukumaan pois. Poista sitten kondomi varovasti peniksestäsi, jotta se ei pääse vuotamaan. Usein auttaa myös se, että pidät kondomia kiinni säiliöstä ja liu'utat sitä alaspäin.
  • Laita solmu sisään: Ennen kuin hävität käytetyn kondomin, solmi se solmuun avoimeen päähän. Tämä estää kehon nesteiden vuotamisen ja tekee hävittämisestä hygieenisempää. Voit tehdä tämän pitämällä kondomia säiliö alaspäin, jolloin voit helposti solmia kondomin yläosaan solmun kuin ilmapallon ilman, että kondomi vuotaa.
  • Säilytä hienotunteisuus: Suojellaksesi yksityisyyttäsi ja kunnioittaaksesi muita on suositeltavaa kääriä kondomi vessapaperiin tai nenäliinaan.
  • Hävittäminen tähteeseen: Heitä käytetty ja kääritty kondomi tähteeseen.
  • Hävitä erikseen: Kondomien foliomaisen sinetin voi hävittää kierrätysastiaan tai Saksassa keltaiseen pussiin. Muutamissa maissa se on myös hävitettävä jäännösjätteeseen, koska täällä ei ole vielä luotu sopivia kierrätysjärjestelmiä. Paperi- ja pahvipakkauksista tehdyt liitteenä olevat käyttöohjeet on parasta hävittää paperijätteeseen tai kierrätysastiaan, riippuen maasta ja alueesi kartonkia/paperia koskevista määräyksistä.

Ympäristönäkökohta

Vaikka kondomit ovat välttämättömiä seksuaaliterveyden kannalta, ne ovat koostumuksensa ja hävittämisongelmiensa vuoksi haaste ympäristölle. Useimmat kondomit on valmistettu lateksista, luonnonmateriaalista, joka on biologisesti hajoavaa - mutta vain optimaalisissa olosuhteissa, joita luonnossa esiintyy harvoin. Sen hajoaminen orgaanisessa jätteessä kestäisi siis yksinkertaisesti liian kauan, ja se olisi siksi lajiteltava kalliilla. Vaikka kondomit päätyisivätkin elinkaarensa päätyttyä jäännösjätteeseen, voit auttaa minimoimaan ympäristövaikutukset hävittämällä ne oikein. Jos esimerkiksi tarvitset säännöllisesti kondomeja, voit ostaa ison pakkauksen, kuten MISTER SIZE 36 -pakkauksemme, ja vähentää näin yhtäältä pakkausjätteen määrää ja toisaalta tietysti moninkertaisia kuljetusmatkoja, jos ostat useita pienempiä pakkauksia.

Jos olet harrastanut seksiä matkalla

Vaikka käyttäisit kondomia omien neljän seinän ulkopuolella, sinun on huolehdittava siitä, että hävität sen asianmukaisesti. Sitä ei missään nimessä pidä vain heittää luontoon, sillä kuten edellä mainittiin, tämä voi toisaalta olla vaaraksi eläimille, ja toisaalta et varmasti halua löytää käytettyä kondomia itse, kun olet liikkeellä. Myöskään käymälä ei ole sopiva paikka ulkoillessa; tästä aiheutuvista ongelmista on viime kädessä vastattava kaikki kanssaihmisemme. Hävitä siis kondomisi jäännösjätteeseen, kun olet liikkeellä, aivan kuten kotonakin. Kääri se nenäliinaan ja heitä se roskiin. Vaihtoehtoisesti on olemassa myös pieniä hygieniapusseja, joissa voit helposti ottaa kondomin mukaan kotiisi ja hävittää sen sitten asianmukaisesti.

Johtopäätös

Kondomien hävittäminen voi olla pieni osa jokapäiväistä elämäämme, mutta oikein hoidettuna se edistää merkittävästi ympäristön ja terveyden suojelua. Hävittämällä käytetyt kondomit vastuullisesti annat merkittävän panoksen hygienian ja ympäristönsuojelun edistämiseen. Muista, että jokaisella pienellä askeleella on merkitystä ja että valinnoillasi voi olla merkitystä. Pysy ajan tasalla, toimi vastuullisesti ja näytä esimerkkiä kestävämmän tulevaisuuden puolesta.

Mister Size
Lisää artikkeleita

The MISTER SIZE Story - Visio täydellisestä kondomikokemuksesta

Lue nyt

Oikean kondomin koon määrittäminen 4 yksinkertaisella askeleella

Lue nyt

Mister Size -tiimi

Lue nyt