Skip to main content

Kuinka kauan kondomeja on ollut käytössä? - Ehkäisyn historia

Kondomin kaltaisilla ehkäisyvälineillä on pitkä ja kiehtova historia, joka ulottuu vuosisatojen taakse. Kondomilla on erityinen asema niiden monien menetelmien joukossa, joita on ajan mittaan kehitetty. Tässä artikkelissa tarkastelemme kondomin - yhden maailman vanhimmista ehkäisyvälineistä - alkuperää ja kehitystä.

Muinaiset alut

Kondomien historia ulottuu antiikin ajalle, sillä esimerkiksi joissakin muinaisen Egyptin patsaissa oli jo selvästi nähtävissä "puettuja" peniksiä. Vielä varhaisempia merkintöjä on Ranskasta, jossa koteloituja peniksiä löydettiin Les Combarellesin korkealla sijaitsevista maalauksista. Maalaukset ovat noin 14 000 vuotta vanhoja. Tuon ajan kondomeja ei kuitenkaan valmistettu lateksista tai kumista, kuten me nykyään tiedämme, vaan ne tehtiin eläin- tai kasvimateriaaleista, kuten suolistosta tai kankaasta. Näitä varhaisia muotoja ei välttämättä käytetty ehkäisyvälineinä, vaan niillä oli yleensä rituaalinen tai lääketieteellinen tarkoitus, ne oli tarkoitettu suojaamaan taudeilta tai taistelussa, tai ne olivat yksinkertaisesti koruja tai statussymboleja.

Kuningas Minos - oletettavasti ensimmäinen kondomien käyttäjä?

Kreetan kuningasta Minosta pidetään usein yhtenä ensimmäisistä dokumentoiduista kondomien käyttäjistä. Kreikkalaisen legendan mukaan hän suojeli vaimoaan Pasiphaeta käyttämällä vuohen virtsarakosta tehtyä kondomia, sillä perimätiedon mukaan hänen ensimmäinen siemensyöksynsä oli kohtalokas.

On oletettavaa, että eläinten rakkoja käytettiin antiikin aikana usein ehkäisyyn, ainakin suojana sukupuolitauteja vastaan. Miehen kestävyyden lisäämiseksi käytettiin eri materiaaleista, kuten nahasta, metallista, lehdistä ja oljista, valmistettuja tupia.

Näiden menetelmien tehokkuus ehkäisykeinona oli kuitenkin rajallinen, ja niiden levinneisyys rajoittui varmasti tietyille alueille. Samaan aikaan naisille suositeltiin ehkäisyvälineiksi kasviperäisiä aineita, lehtiä, öljyjä ja jopa epätavallisia aineita, kuten krokotiilin ulostetta.

Edistyminen myöhäiskeskiajalla ja renessanssissa

Keskiajalla kondomien käyttöä pidettiin Euroopassa paitsi suojana ei-toivottuja raskauksia vastaan myös suojana sukupuolitauteja vastaan. Tuohon aikaan kondomeja valmistettiin erilaisista materiaaleista, kuten eläinten suolistosta, pellavasta tai silkistä, ja niitä käsiteltiin erilaisilla aineilla niiden tehokkuuden lisäämiseksi.

Erityisesti kuppa oli 1500-luvulla pelottava tauti, ja italialainen lääkäri Falloppio sai idean käyttää peniksen päällä yhdynnän aikana nesteeseen kastettuja pellavapusseja tautia vastaan suojautumiseksi.

Englantilainen hovilääkäri, joka jäi historiaan nimellä "Dr Condom", lyötiin 1600-luvulla jopa ritariksi, koska hän keksi käyttää lampaan suolia.

Sanan kondomi alkuperä

Edes kielitieteilijät eivät ole yhtä mieltä siitä, miten sana (Condom in englanti) on syntynyt. Yksi mahdollinen alkuperä voidaan jäljittää 1600-luvulla Englannin kuninkaan Kaarle II:n hovissa toimineeseen lääkäriin, jonka kerrotaan suositelleen lampaansuolaa sairauksien ehkäisyyn ja ehkäisyyn. Tarkka nimi, oliko hänen nimensä todella "tohtori Condom" vai mahdollisesti "tohtori Conton", on kuitenkin epäselvä, eikä sitä ole voitu kiistatta todistaa.

Vaihtoehtoinen teoria viittaa Lounais-Ranskassa sijaitsevaan Condomin kaupunkiin, joka on saattanut liittyä termin syntyyn. Toiset asiantuntijat johtavat termin lopulta latinan sanoista "cum" (cum) ja "domus" (talo, kupoli, katto). Intensiivisestä tutkimuksesta huolimatta termin alkuperä on edelleen epävarma, kuten asiaankuuluvissa sanakirjoissa todetaan kohdassa "kondomi".

1700-luku ja Casanova

Kuuluisa Giacomo Casanova oli intohimoinen kondomien käyttäjä 1700-luvulla. Hän teki itselleen mainetta käyttämällä rakkaustuppeja, jotka oli luultavasti tehty eläinten suolistosta, irstaisiin nautintoihinsa. Vaikka kondomit olivat jo tuolloin yleisiä, ne tehtiin edelleen käsin ja olivat vastaavasti kalliita.

Ajatus kondomien heittämisestä pois käytön jälkeen oli tuohon aikaan käsittämätön! Sen sijaan holkkeja käytettiin useita kertoja, puhdistettiin niiden välissä, kuivattiin ja pehmitettiin öljyllä ja leseillä. Tarvittaessa niitä jopa korjattiin kestävillä materiaaleilla, kuten luuliimalla ja eläinten suolistolla.

Kondomin luksusversio oli tuolloin vuorattu sametilla ja silkillä.

Läpimurto 1800-luvulla

Kondomin läpimurtohetki koitti 1800-luvun puolivälissä, kun Charles Goodyear kehitti vulkanointitekniikan kasvimehukumille. Tämän innovaation ansiosta kumilateksia (kumia) voitiin käyttää joustavana ja vedenpitävänä materiaalina - ei ainoastaan autonrenkaissa vaan myös kondomeissa. Vuonna 1855 Goodyear esitteli maailmalle ensimmäisen kumikondomin, joka tuotiin markkinoille vuonna 1870. Vulkanoinnin ansiosta kondomien massatuotanto tehtaissa voitiin aloittaa, jolloin ne olivat laadukkaampia ja huomattavasti halvempia kuin ennen.

Tunnettu kirjailija George Bernard Shaw kuvaili kumikondomia 1800-luvun tärkeimmäksi keksinnöksi. Goodyearin kondomin seinämän paksuus oli 1-2 millimetriä (verrattuna nykyiseen 0,06 millimetrin standardiin) ja siinä oli pitkittäissauma.

1900-luku ja Julius Fromm - nykyisen kondomin kulmakivi.

Vuonna 1912 Julius Fromm teki uraauurtavan keksinnön, joka vaikutti pysyvästi kondomituotannon historiaan. Hän kehitti innovatiivisen kondomien valmistusmenetelmän upottamalla lasiputken lateksiliuokseen. Prosessin tuloksena syntyi ohuita kondomeja, joissa oli säiliö, joka lisäsi turvallisuutta ja käyttömukavuutta käytön aikana, ja kaikki tämä ilman ärsyttäviä saumoja.

Julius Fromm meni askeleen pidemmälle ja otti pian tämän jälkeen käyttöön kondomien automatisoidun tuotannon. Tämä automaatio ei ainoastaan mullistanut tuotannon nopeutta, vaan myös edisti tuotettujen kondomien tasaisuutta ja laatua. Konetuotannon ansiosta kondomeja voitiin valmistaa suuremmassa mittakaavassa ja tarkasti toistettavasti, mikä lisäsi tämän tärkeän ehkäisyvälineen saatavuutta väestön keskuudessa.

2000-luku - kondomien kehityksen nykytilanne ja kondomikokojen käyttöönotto

Nykyään kondomeja valmistetaan edelleen Julius Frommin keksimillä lasipulloilla. Nykyään on kuitenkin olemassa lukuisia muotoja, värejä, maustettuja kondomeja, eri seinämäpaksuuksia ja myös eri kondomikokoja. Kondomeista on tullut myös vakiintunut ehkäisyväline, sillä pelkästään Saksassa myytiin yli 200 miljoonaa kondomia vuonna 2000. Vuoteen 2023 mennessä kondomi on syrjäyttänyt kaikki muut ehkäisymenetelmät ykkösmenetelmänä ainakin Saksassa.

Ajatus täydellisesti sopivista kondomeista kasvoi sitten vuodesta 2001 lähtien, ja siihen vaikutti merkittävästi myös Jan Vinzenz Krause, MISTER SIZE -kondomien keksijä, jonka koko tarinan löydät täältä: MISTER SIZE Story - Visio täydellisestä kondomikokemuksesta.

Kondomien turvallisuus on nyt myös erittäin korkea, kun käytetään oikeaa kokoa ja oikeaa sovellusta. Tämä johtuu varmasti myös siitä, että kondomeihin sovelletaan nykyään tiukkaa laadunvalvontaa ja ne ovat virallisesti hyväksytty lääketieteellinen tuote. Siksi ne tarjoavat luotettavan suojan sukupuolitauteja ja ei-toivottuja raskauksia vastaan.

Johtopäätös

Kondomien historiaa leimaa jatkuva kehitys ja parantaminen. Kondomit ovat kulkeneet pitkän matkan muinaisista alkulähteistään nykyaikaisiin, huipputeknisiin versioihin. Nykyään ne ovat paitsi tehokas ehkäisyväline myös tärkeä väline sukupuolitautien torjunnassa. Kondomien historia osoittaa, miten aikojen kuluessa ihmisyhteisöt ovat etsineet ratkaisuja, joilla ne voivat hallita lisääntymistään ja suojella samalla seksuaaliterveyttään.

Mister Size
Lisää artikkeleita

Kondomin laittaminen kunnolla - miten se tehdään ilman, että se on ärsyttävää?

Lue nyt

Ystävyys+, sekasuhde, avoin suhde & moniavioisuus - mitä nykyaikaiset parisuhdemallit oikein ovat?

Lue nyt

Ei ole väliä kuinka suuri tai pieni - rakastan penikseni

Lue nyt