Skip to main content

Kuinka turvallisia kondomit todella ovat? - Suojaa raskaudelta ja sukupuolitaudeilta

Kondomit ovat jo pitkään olleet hyväksi havaittu ehkäisyväline, ja niillä on tärkeä rooli suojautumisessa sukupuolitauteja ja ei-toivottuja raskauksia vastaan. Mutta kuinka turvallisia ne todella ovat? Tässä blogikirjoituksessa tarkastellaan tarkemmin kondomien turvallisuutta, käyttöä ja suojaa.

Kondomit suojaavat ei-toivotulta raskaudelta

Oikein käytettynä kondomeja pidetään erittäin luotettavana ehkäisyvälineenä. Niin sanottu Pearl-indeksi, joka mittaa ehkäisymenetelmien turvallisuutta, osoittaa, että kondomilla on oikein käytettynä korkea suojausaste.

Oikein käytettynä kondomien Pearl-indeksi on 2, mikä tarkoittaa, että vain kaksi naista sadasta tulee raskaaksi vuoden kuluttua kondomien käytöstä. Kondomit ovat siis 98-prosenttisesti turvallisia.

On kuitenkin huomattava, että tyypillisessä käytössä - eli kun otetaan huomioon käyttövirheet tai mahdolliset"kondomitapaturmat" - Pearl-indeksi on korkeampi ja turvallisuusprosentti laskee.

Kondomit suojaavat sukupuolitaudeilta

Pearl-indeksi mittaa kuitenkin vain tehokkuutta raskautta vastaan eikä suojaa sukupuolitaudeilta. Hormonaaliset ehkäisyvälineet suojaavat vain ei-toivotulta raskaudelta, mutta kondomit muodostavat fyysisen esteen taudinaiheuttajia vastaan ja auttavat vähentämään sukupuoliteitse tarttuvien infektioiden, kuten HIV:n, tippurin, klamydian ja kupan, riskiä.

Tärkeää mutta usein unohdettua on kondomien käyttö suuseksin aikana sukupuolitaudeilta suojaamiseksi. Vaikka tiettyjen tautien tarttumisriski suuseksissä on pienempi kuin emätin- tai anaaliyhdynnässä, tietty riski on silti olemassa. Kondomit voivat auttaa minimoimaan riskin.

Usein ei myöskään ymmärretä, että monet sukupuolitautitapaukset ovat lisääntyneet viime vuosina sekä Euroopassa että muissa maissa, kuten Yhdysvalloissa. Kondomit ovat ainoa ehkäisyväline, joka suojaa sekä ei-toivotulta raskaudelta että sukupuolitaudeilta, ja siksi kondomien käyttö on niin tärkeää erityisesti uusien tai vaihtuvien kumppaneiden kanssa.

Yleiset virheet kondomien käytössä

Jotta kondomi voisi kehittää täyden suojapotentiaalinsa, on tärkeää välttää virheitä kondomin käytössä.

Tyypillinen esimerkki on pussin avaaminen terävillä esineillä tai hampailla, sillä se voi vahingoittaa kondomia. Sen sijaan sinun tulisi varovasti repiä tiiviste hammastetulta puolelta sormillasi. Sormet kannattaa kuivata lyhyesti etukäteen, jos ne ovat kosteat tai hikiset, jotta kondomi ei lipsahda kädestä.

Toinen yleinen virhe on se, ettei säiliön päästä päästetä ilmaa ulos. Tämä voi tehdä kondomista epämiellyttävän kireän ja todennäköisemmin repeävän. Kun laitat kondomin päälle, jätä aina tarpeeksi tilaa siemennesteen päähän puristamalla säiliötä varovasti sormella. Jokaisessa pakkausselosteessa on kuvitetut ohjeet, miten tämä tehdään.

Aktin lopussa kondomia on pidettävä kiinni varresta, kun vedät sen ulos, jotta se ei jää jumiin tai vuoda.

Lisäksi väärä säilytys paikoissa, joissa on korkeita lämpötiloja tai suoraa auringonvaloa, voi johtaa materiaalivaurioihin, jotka heikentävät kondomin suojavaikutusta.

Siksi on tärkeää säilyttää kondomit viileässä ja kuivassa paikassa, kaukana suorasta auringonvalosta ja lämmönlähteistä.

Nämä yksinkertaiset toimet voivat lisätä huomattavasti suojaa sukupuolitauteja tai ei-toivottuja raskauksia vastaan.

Kuinka turvallisia vanhentuneet kondomit ovat?

Vanhentuneet kondomit eivät ole turvallisia. Lateksi, josta kondomit valmistetaan, hajoaa ajan myötä ja muuttuu huokoiseksi. Tämä voi aiheuttaa sen, että ne repeävät tai liukuvat helpommin, mikä voi johtaa ei-toivottuun raskauteen tai sukupuolitauteihin.

Useimpien kondomien säilyvyysaika on 4-5 vuotta. Tämä päivämäärä on aina painettu pakkaukseen ja itse tiivistyskalvoon.

Tunnistat kondomin säilyvyyden seuraavista seikoista:

  • Viimeinen käyttöpäivä ei ole vielä kulunut umpeen
  • foliossa ei ole repeämiä, reikiä tai vaurioita
  • Kondomi tuntuu sileältä ja joustavalta, ei tahmealta tai hauraalta.

Jos olet epävarma kondomin turvallisuudesta, älä käytä sitä ja käytä sen sijaan uutta kondomia.

Jos et silti halua hävittää vanhentuneita kondomeja, vaan haluat sen sijaan käyttää niitä hyödyksi, tutustu vinkkeihimme vanhentuneiden kondomien käyttöön.

Turvallisuutta hormonaalisten sivuvaikutusten puuttumisen kautta

Vaikka hormonaaliset ehkäisyvälineet, kuten pilleri, ehkäisyrengas tai ehkäisylaastari, ehkäisevät myös tehokkaasti raskauksia, niihin liittyy myös mahdollisia riskejä ja sivuvaikutuksia.

Yksi suurimmista huolenaiheista hormonaalisten ehkäisyvälineiden käytössä ovat mahdolliset hormonaaliset haittavaikutukset, jotka voivat vaihdella naisittain. Näitä ovat esimerkiksi mielialan vaihtelut, painonnousu, päänsärky, rintojen arkuus ja pahoinvointi. Joillakin naisilla esiintyy myös vakavampia haittavaikutuksia, kuten verihyytymiä, tiettyjen syöpien lisääntynyttä riskiä tai hedelmällisyyden heikkenemistä hormonien lopettamisen jälkeen.

Kondomit sen sijaan ovat hormonittomia, eivätkä ne vaikuta elimistön luonnolliseen hormonitasapainoon. Ne muodostavat fyysisen esteen, joka estää siittiöiden pääsyn kohtuun häiritsemättä kehon luonnollista hormonitoimintaa. Tämä tekee kondomista houkuttelevan vaihtoehdon naisille, jotka haluavat välttää hormonaalisia ehkäisyvälineitä.

Kondomien koot ja istuvuus turvallisuuden ja tuntuman varmistamiseksi

Kondomin istuvuus ja käyttömukavuus ovat myös ratkaisevia sen tehokkuuden kannalta. Liian suuri tai liian pieni kondomi voi lipsahtaa tai repeytyä helpommin. Epäsopiva kondomi voi myös olla epämukava ja tehdä yhdynnästä vähemmän nautinnollista. Siksi on tärkeää valita oikea kondomin koko. MISTER SIZE tarjoaa 7 eri kokoa, jotta jokainen voi löytää sopivan kondomin.

Määritä kondomin koko nyt

Johtopäätös

Oikein käytettynä kondomit ovat erittäin turvallinen ehkäisyväline. Oikealla käytöllä, säilytyksellä ja laadulla on ratkaiseva merkitys. Kondomit eivät tarjoa suojaa ainoastaan ei-toivotulta raskaudelta, vaan myös sukupuolitauteja vastaan. Siksi kondomia on suositeltavaa pitää osana kokonaisvaltaista lähestymistapaa seksuaaliterveyteen. Loppujen lopuksi turvallisuus perustuu ehkäisyvälineiden oikeaan käyttöön ja vastuulliseen käsittelyyn.

Kondomeilla on monia etuja muihin ehkäisyvälineisiin verrattuna ja vain muutamia haittoja. Edellä mainitun ei-toivotuilta raskauksilta ja sukupuolitaudeilta suojaamisen lisäksi kondomit ovat helposti ja edullisesti saatavilla, sillä niitä voi ostaa lähes kaikkialta ilman rajoituksia. Kondomien etuna on myös välitön suoja, kun taas monien muiden ehkäisyvälineiden kohdalla on odotettava jonkin aikaa, ennen kuin ne tehoavat. Kondomeilla ei myöskään yleensä ole sivuvaikutuksia, paitsi ehkä lateksiallergian tapauksessa, mutta nykyään on myös lateksittomia vaihtoehtoja.

Yksi kondomien haittapuoli, joka usein mainitaan, on tuntemuksen puute yhdynnässä. Me Mister Size -yrityksessä haluamme kuitenkin poistaa juuri tämän kondomien oletetun haitan. Oikean kokoisten ohuiden ja pehmeiden kondomiemme ansiosta sinulla on täydellinen tunne yhdynnän aikana, koska mikään ei istu epämukavasti, supistu tai lipsahda pois. Tämä edistää tietysti myös turvallisuutta.

Osta kondomeja nyt

Mister Size
Lisää artikkeleita

Oikean kondomin koon määrittäminen 4 yksinkertaisella askeleella

Lue nyt

Onko olemassa lämpötiloja, jotka ovat vaarallisia kondomeille?

Lue nyt

Kondomin laittaminen kunnolla - miten se tehdään ilman, että se on ärsyttävää?

Lue nyt